Учебната 2018/2019 година

За втора поредна година БЧК-Бургас продължи добрата си практика и включи още 6 училища от Област Бургас, които получаха дарение в размер на 5535 лв, набрани по време на Коледния бал на Сдружение „Младежки глас“ през 2017 г. Дарението е целево за закупуване на оборудване за кабинети по Първа долекарска помощ, което включва: манекен – възрастен; манекен – бебе; оборудвана раница с консумативи по първа долекарска помощ; брандирани елеци и тениски с емблемата на БЧК; образователно информационно табло за училището.


ОУ"Свети Климент Охридски", Бургас е сред дарените училища. Целта на БЧК е да улесни процеса на обучение на учениците по първа помощ, да стимулира участието им в дейности на Българския младежки Червен кръст на местно ниво и да възпита приемственост у поколенията, прилагайки подхода „връстници обучават връстници“. 


Дарението беше връчено от Председателя на Областната организация на БЧК-Бургас д-р Нено Ненов и председателя на НС "Младежки глас" г-н Тодор Йосифов. Доброволците на БМЧК-Бургас Лора и Стойчо представиха кратка презентация по оказване на първа долекарска помощ. ОУ"Свети Климент Охридски", Бургас благодари сърдечно на БЧК-Бургас и г-н Тодор Йосифов за направеното дарение!

 

 


 

ДИМИТЪР НИКОЛОВ КЪМ МЛАДИТЕ УЧИТЕЛИ: "ВЯРВАМ ВЪВ ВАС И В УСПЕХИТЕ НА БУРГАСКИТЕ УЧЕНИЦИ"

Кметът Димитър Николов се срещна с повече от 100 млади преподаватели, които за първа година са част от учителската професия. Срещата с тях е посветена на Деня на народните будители и има за цел да мотивира хората на просветата да прилагат съвременни методи в обучението на децата. На нея присъства и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

По време на срещата всеки учител получи подарък издание на "Епопея на забравените" с послание за успехи в професията.


По повод 1 ноември 2018 година - Деня на народните будители, на 31.10.2018 год. Общонародната фондация „Христо Ботйов“ връчи своята специална награда „Даскал Ботьо Петков“ на учител в областта на хуманитарните науки от област Бургас, допринесъл с труда си за развитието и обогатяването на съвременното училищно дело. Награждаването се състоя в зала „П.К.Яворов“ на Регионалната библиотека.

Наградата  - почетен знак с образа на даскал Ботьо Петков и почетна грамота, бе връчена от г-н Боян Ботьов, учредител на Общонародната фондация „Христо Ботйов“. Тази година тя бе присъдена на г-жа Добрина Топалова – ст. учител по български език и литература в СУ „Св. Св.Кирил и Методий“ – Бургас – доайен в преподаването по български език и литература, дългогодишен редактор на училищен вестник „Звън“, формирал у поколения бургаски ученици естетическо, гражданско и патриотично  възпитание.

Специална грамота в знак на уважение за доказания си принос в образователното дело в областта получи и нашата г-жа Гинка Маринова - учител по български език и литература.

 

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
Във връзка със започналата нова учебна 2018/2019 година фирма ЕТ „ЯНКО МЕРМЕКЛИЕВ“, която стопанисва стола на ОУ „Свети Климент Охридски“ Бургас, даряват сумата от 3,50 лв. в е-stol.com на всички ученици от 1 до 4 клас и деца от подготвителни групи,  за да може както хранещите  се деца, така и децата, които не използват столовото хранене до момента, да могат поне един път да опитат храната и ако им хареса да продължат да използват услугите на стола.
Сумата е вече налична по салдото на всяко дете в  www. е-stol.com и ще бъде автоматично приспадната от сумата на следващата поръчка направена от родителя.

С уважение,
инж.Яна Маркова
Главен експерт
дирекция „Образование и демографски въпроси“
Община Бургас

 

 


 

 

 

Учебната 2017/2018 година

Фондация "Въздигане" дари на ОУ"Свети Климент Охридски", гр.Бургас прекрасната картина на художника Васил Горанов "Битката на цар Симеон при Ахелой"

 


На 25 ноември Светата православна църква чества имения ден на Свети Климент Охридски, заедно със Свещеномъченик Климент, епископ Римски.

Честит Празник!

 

 

ПРОГРАМА ЗА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА УЧИЛИЩЕТО
честван на 27.11.2017 г.

Начален час 09:00
Краен час 11:00


Първи клас
I „а“ клас – класен ръководител Стоянка Колева. Филм за делото на Свети Климент Охридски + презентация. Разучаване на Химна на училището с текст.
В класната стая.

I „б“ клас – класен ръководител Милена Гюрова – Презентации за делото на Климент Охридски и рисуване на негов портрет.
Класна стая.

I „в“ клас  и II „б“ – класни ръководители Тонка Вълкова и Йорданка Коева
09:00 – 10:00 Среща с поетесата Стойка Маринова – многофункционалната зала. След приключване на срещата, представяне на презентация за историята на училището в класните стаи.

Втори клас
II „а“ клас – класен ръководител Петя Турманова - среща с Йорданка Русева – директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ до ……… година. след приключване на срещата - рисунка на тема „Училище на бъдещето“.
В класната стая.

II „в, г“ клас – класни ръководители - Добринка Граматикова, Венета Кантарджиева.
09:00 - 10:00 Презентации на тема „Живота и делото на Климент Охридски“.
Класните стаи.
10:00 – 11:00 Среща с поетесата Стойка Маринова – многофункционалната зала.

Трети клас
III „а, б, в, г“ класове – класни ръководители – Бистра Кръстева, Милена Петкова, Надежда Статулова, Станка Мазнева.
От 09:00 – 10:00 часа – подготовка на физкултурния салон.  
От 10:00 часа интерактивен урок на тема „Урок по родолюбие с Ботев и Левски“ – физкултурен салон.
Водещ на урока е режисьорът и актьор Искрен Красимиров, прочул се в образа  на Христо Ботев, а сега в ролята на видния възрожденец Захарий Стоянов. Урокът протича по следния начин: Захарий Стоянов открива урока и представя първия герой: Васил Левски. Следва откъс от новия филм за Левски –„ЛЪВСКИЙ: Европеец в Българско“. След филмовата част Захарий Стоянов презентира Христо Ботев и кратка компилация от филмите за Ботев на „НЕзабравимата България“. Урокът е придружен и с кратък поетичен рецитал от актьора Симеон Владов в ролята на Васил Левски за героите от книгите на Красимир Стефанов „Моят Левски“ и „Моят Ботев“ и кратка викторина, като позналите верните отговори получават подарък – диск с филмите на „Незабравимата България“ или една от книгите за героите.
Учениците от третите класове също ще се включат със своя програма.

Четвърти клас
IV „а“ клас – класен ръководител Динко Колев
Презентации, албуми, сборници, рисунки, есета и др. на тема "Свети Климент Охридски - живот и дело".
В класната стая.

IV „б“ клас – класен ръководител Маргарита Стоянова
Рисуване портрета на Свети Климент Охридски. Презентации за историята на училището с участието на родители, възпитаници на училището.
Класната стая.

IV „в“ клас – класен ръководител Силва Добрева
Презентации за историята на училището с участието на родители, възпитаници на училището.
Класната стая.

IV „г“ клас – класен ръководител Таня Апостолова
Състезание „Обичам България“.
Класната стая.

Пети, шести и седми клас
V „б, в“ клас – класни ръководители Росица Жекова, Станислава Василева.
Посещение на национален археологически резерват Деултум – Дебелт и посещение на Посетителски информационен център „Средец“.
Отпътуване – 9:00 часа. Връщане – 15:30.

VI „а“ и VII „в“ – класни ръководители – Бойка Радева-Янчева и Нанка Стоянова.
Посещение на национален археологически резерват Деултум – Дебелт.
Отпътуване – 8:20 часа. Връщане – 13:30.

V „а“, VI „б, в“ и VII „а, б, г“ – класни ръководители Кета Арабаджийска, Диана Евтимова, Янна Златева, Тамара Бакалова, Гинка Маринова, Елиана Поптрайкова.
„Космонавтика – история, настояще и развитие“ – посещение на Авиокосмически център с Планетариум и музейна експозиция – СОК Камчия и гр. Варна.
Отпътуване – 09:00 часа. Връщане около 16:00 часа.

 

Оставащите ученици от V до VII  клас – 09:00 – ръководители: Евтимов, Кавръков, Билярова, Ченгелиева, Парушев, Цолов, Терзиева – кабинет № 7 и библиотека.

 


Благодарност!
По инициатива на инж. Виолета Илиева – началник на РУО – Бургас, в периода 26.10. – 31.10.2017 г. бе организирана дарителска кампания за набиране на одеала, завивки, топли дрехи и якета за пострадалите от наводненията в област Бургас. В кампанията се включиха активно и родители от нашето училище.

С помощта на кметовете на населените места бе организирано извозване на даренията. Събраните дарения бяха предоставени на жителите на най-пострадалите населени места – с. Равнец (община Бургас), с. Ливада, с. Черни връх, с. Полски извор и с. Тръстиково (община Камено).

РУО – Бургас и ОУ "Св. Климент ОХридски", гр. Бургас изказват благодарност на всички участници в дарителската кампания, които проявиха съпричастност към бедстващите хора.

 


 

Две бургаски ученички победиха в конкурс, ще пътуват до Брюксел

Петя Димитрова и Магдалена Виденова бяха отличени на тържествена церемония в Дома на Европа

Магдалена Виденова от ОУ "Св. Климент Охридски" и Петя Димитрова от ПГПНЕ "Гьоте" са отличени на тържествена церемония в Дома на Европа в столицата от евродепутата Мария Габриел.

Прочети повече - линк

Аз Буки - национален седмичник за образование и наука, бр.9, март 2017 г.

Стена на славата


Фондация "Миню Балкански"

Цел на Фондация Миню Балкански е да пробуди интерес в децата на ученическа възраст към научните знания, гражданското образование и изкуствата. 
За това ръководители на тези школи са изтъкнати педагози, като Теодосий Теодосиев,проф. Сава Гроздев, Ирина Шаркова и др. 
Фондацията е готова да откликне на всякакви ваши идеи и инициативи.

Повече за фондацията може да научите на сайта: http://balkanski-foundation.org/welcome/

 


Наградени ученици от Кмета на Община Бургас - г-н Димитър Николов на 06.12.2016 г.

1

Мария Чурусинова

II б

Литература

2

Зорница Панайотова

II б

Литература

3

Яна Максимова

II б

Литература

4

Стоян Богданов

V б

Математика и спорт

5

Яна Илчева

III б

Математика и литература

6

Мария Николова

V в

Изобразително изкуство

7

Калин Янгьозов

VI г

Изобразително изкуство

8

Димо Кръстев

III в

Изобразително изкуство

9

Валерия Николова

I а

Спорт

10

Цветин Цеков

II в

Спорт

11

Алейна Али

II а

Спорт

12

Таня Костова

IV а

Спорт

13

Кристиян Манолов

IV б

Спорт

14

Борис Савов

V в

Спорт

15

Анелия Желязкова

V а

Спорт

16

Карина Царева

V г

Спорт

17

Янис Христов

VI а

Спорт

18

Александра Даскалова

V в

Танцово изкуство

19

Ева Коцева

III б

Танцово изкуство